Den perfekte opladning..?!

Hvor er følelserne…?!

Nu kommer jeg sikkert til at ramme folk lidt, hvor det gør ondt. Her mener jeg, nogle af de folk der igen og igen støtter op om deres hold ved at komme ud og se kampene live. Det har længe været et lille spørgsmåltegn hos mig og sidste gang på stadion, hvor FCM vandt 3-0 over Esbjerg, så blev jeg igen bekræftet i min forundring, så derfor kan jeg altså ikke lade være med at skrive om det nu.

Jeg har tidligere skrevet om den fornøjelse og oplevelse, det er at se live fodbold i det Hollandske, hvor fodbold kulturen er helt ekstrem i forhold til det danske. Men jeg forstår ikke helt at forskellen kan være SÅ stor på alle parametre. Her tænker jeg ikke i forhold til de ekstreme fans, som knokler for tifoer, bannere mm, hver eneste dag op til næste kamp, eller de som står og synger og skråler hele kampen igennem. Hvis ikke de havde været der, jamen så forskellen på at se en 1. divisions – og superliga kamp vel ikke været så stor – altså når man ser udover spillet og spillerne..?! For hvis disse fans holder en sjælden pause, jamen så er der så stille på stadion, jeg tænker selvfølgelig hovedsageligt MCH arena, men har haft samme opfattelse af flere af de danske stadions. Forstå mig ret for selvfølgelig skal der være forskel på de forskellige tribuner – uden tvivl – det forventes der også. Men vi har billetter til sponsor tribunen og ved ikke, hvorfor de bare har en tendens til at være så stille. Jeg selv kan slet ikke sidde stille under en kamp, – men har lært at beherske mig lidt, for nogle gange når man flyver op, ved ved en stor chance er, eller råber KOM NU, SKYD, eller GODT SPILLET! -Jamen så kan man hurtigt lige tage sig selv i et pinligt øjeblik, da man er den eneste. Eller hvis man klapper efter et godt spil, så er man også den eneste. – hermed ikke et eneste ondt ord om dem som sidder der – for tror desværre blot det er en form for kultur, der er blevet opbygget gennem tiden på denne tribune. Jeg har selv siddet, der som sponsor med egne kunder, og ved at mange benytter sig af denne fine metode til kundepleje eller til potentielle kunder. Men det ændrede ikke på den måde jeg så fodbold og håber da heller ikke det ændrede noget hos mine kunder. Men hele atmosfæren er lidt nedtonet der, og synes virkelig det er synd og en skam, så nu har jeg lovet min ældste søn, at næste gang der bliver en eftermiddagskamp, så tager jeg ham med ned til fans’ene bag målet, for at give ham en følelse af den rigtige stemning.

tribune

Manden min har altid været begejstret for fansene. foto: Palle Lykke

 

Da vi kom til Holland, var der få af os piger, som interesserede sig for fodbold. Så jeg satte mig faktisk et stykke væk fra de andre piger under kampen, dels for at undgå, at de snakkede så meget til mig under kampen, men også fordi mit råben, og hoppende op og ned ville gøre dem lidt forlegen. Men hen af vejen kom der flere og flere af pigerne hen til mig og så kampen, og til sidst endte det med, vi sad med hvert sit nationalflag til udekampene, for at kæresterne/mændende kunne finde os på de forskellige stadions, og de råbte lige så meget som mig under kampen. – og her mener jeg naturligvis ikke de primitive personlige bemærkninger, som jeg førhen har beskrevet, som kan være sårende på os familie og venner, der hører på. Specielt når man sidder på sådan en tribunen, som ellers er så stille, hvilket gør disse udråb, fra folk som blot prøver at få deres følelser ud igennem humor, blot endnu tydeligere.

 

Der er en rørerde episode fra tiden på SC Heerenveens tribuner, som jeg aldrig glemmer. De havde lige solgt en meget ung profil til ærkerivalerne Ajax FC.  Der var blevet skrevet så meget om ham efterfølgende i de lokale aviser, omkring, hvordan ham den lille jordnærer glade gut; Mirami Sulemani. Gik fra at være en ung ung gut, som folk i byen kendte, som ham der kørte rundt på sin scooter, til at blive solgt for et svulmende beløb og som det første købte 2 Audi Q7 – én i sort og én i hvid, fordi han ikke lige kunne beslutte sig for farve. Da jeg læste det tænkte jeg bare – oh shit.. Denne her stakkels dreng, som havde gjort det så fantastisk i klubben og havde vokset og uden tvivl var et kæmpe talent, der bare skulle videre på næste step, ja han ville blive “slagtet” af fansene, næste gang han kom på besøg, som modstander – dels fordi han valgte ærkerivalerne og dels for det aviserne, havde bragt af historier; 2 ting der ofte får fans til at glemme alt det gode. Men til min store overraskelse, skete der, det jeg aldrig havde troet. Han startede på bænken, og da han blev sendt til opvarmning, rejste alle sig bag udebane bænken (som var sponsor tribunen) og i takt med, at han løb ned langs siden rejste de, sig som en bølge der fortsatte hele stadionet rundt – og tilsidst stod hele stadion stod op og klappede af den her lille dreng, som løb og varmede op – for modstanderne. Han blev helt tydeligvis rørt og stod blot i nogle sekunder med hænderne ved ansigtet og kiggede rundt og klappede tilbage mod alle tribunerne bagefter – jeg synes hele situationen var så imponerende og hjerteskærende. Selvfølgelig havde de deres fans – faktisk bag begge mål, men derudover var stemningen også høj rundt om på langssiderne, hvor sponsorerne tydeligvis også var fans, der lod følelserne rive med.

Jeg så, hvordan Izunna (en tidligere FCM spiller, til jer af jer der ikke kender til fodbolden) blev budt velkommen, første gang han var tilbage på MCH Arena dog som modstander. Her klappede, de jeg kalder for de Hardcore fans, som er dem bag målet. Nu jeg været med på sidelinjen længe, og ved hvor mange følelser og tanker, hver enkelte spiller har i deres tid i klubberne og ikke mindst, når de står i et klubskifte. Så bliver så rørt, når sådan noget sker. – om det var sket, hvis han også lige som Sulemani havde skiftet direkte til en ærkerival, det ved jeg ikke. Men uanset hvad, hvordan kan det kun være de hardcore fans, der synes han fortjente en klapsalve?? Han løb og varmede op omkring sponsortribunen, men her kunne der kun høres en enkelt klapsalve hist og pist.

Kan det virkelig passe, at der skal en sejr over Manchester United eller en guldmedalje til, for at hele stadion kan slippe fodboldfølelserne fri og lade sig rive med af hele atmosfæren??? Jeg mener selvfølgelig ikke, at folk skal stå og synge og stå med fans – blot lade sig rive lidt med og komme lidt op og stå – klappe noget mere – Det vil jo kun gøre at de 7000 fremmødte publikum, virkelig får en kæmpe oplevelse og måske endda skaber en stemning, der lyder som 10.000. – og sidder man der med kunder så, vil de da kun blive ovenud begejstret for sådan en oplevelse, fremfor at se kamp på denne tildels tamme facon;  “win-win” ikk’ ??

Som jeg nævnte så havde jeg en oplevelse til sidste hjemmekamp, som bekræftede mig i min forundring. Jeg sad nemlig foran 3 mænd, der alle var i højt humør, ikke fordi at de havde fået alkohol, men fordi de havde set et FC Midtjylland hold der virkelig havde givet alle en underholdende kamp -med en flot halvleg og 3 mål på under 20 min. Da der var 3 min igen, rejste denne trio sig op og begyndte at klappe med de fans bag målet, som sang: “Op og stå!!” Jeg rejste mig også, og kiggede smilende på dem, hvorefter de sagde, at de plejede at være over på den anden langside og der står man altså op under sådanne omstændigheder. Hvortil jeg svarede, at man desværre kunne stå og klappe her længe uden at der skete noget. – og ganske rigtig… Ingen rejste sig eller klappede med!!! Dog kom der en forsigtig klapsalve efter slutfløjtet, hvorefter folk skyndte sig hjem. I Holland, ved folk at de alligevel ikke kommer derfra lige de første 5 min. så derfor står de alle og klapper for holdet, som går hele vejen rundt til alle tribuner efter kampen – som en slags hyldest til spillerne, men også, som en gengældt tak til de fremmødte.

 

Så med min historie omkring pigerne i Heerenveen, vil jeg blot fortælle, at jeg ved at selv dem, som ikke har den store interesse for fodbold, kan få følelserne frem, og lade sig rive med af atmosfæren, når kampen er igang – og med min historie, om trioen der bekræftede mig i, den store forskel på tribunerne – vil jeg blot komme med en bøn om, at flere vil hjælpe de hardcore fans, med at skabe en uforglemmelig stemning og ikke kun til de ekstraordinære kampe. I behøver ikke at synge, men bare lidt mere op og stå og klappe endnu mere. Igen må jeg pointere, at der ikke er et eneste ondt ord om dem der sidder der, for jeg kan tydelig se omkring mig på tribunen, at jeg ikke er den eneste, der har det på den her måde – måske der bare er lidt formelle låste rammer, der skal brydes lidt – For fodbold er vel følelser – uanset hvor man sidder på et stadion – er det ikk???!!!

tex2

15 kommentarer

 • MS

  Det vil jeg glæde mig til at læse! Og tusind tak. Det håber jeg bestemt også 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • MS

  Hvor er det bare spændende at følge din blog, og sidde og nikke genkendende til hvert et ord du skriver. Min kæreste er selv lige kommet fra superligaen til eredivisie, og hold k*** en verden til forskel!
  Bliv ved med at skrive, jeg ved at det inspirerer og gavner mange mange af os andre, som har mænd i samme profession ;o)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hold da op sidder næsten med tårer i øjnene over din kommentar… For sidder netop nu og tilretter et indlæg omkring frustrationerne – hvor jeg netop har alle jer derude i tankerne. – Så det rørte mig lige at du så netop lige skrev det. 1000 tak for dine søde ord. – og held og lykke i det hollanske… Håber at I oplever Holland som et lige så fantastisk land som vi gjorde.
   De bedste hilsner fra Di

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bettina toksvig Jahn

  Hej D

  Nu har jeg læst ned endnu engang på denne skønne blog.

  Jeg kan kun give nogle af de andre læsere 100%ret i hvad de skriver.

  Vi sidder også sommetider på langsiden ved laungen og Ja som du selv skriver er stemningen bare mere afdæmpet.. 🙄

  Øv for det.
  Jeg er helt sikker på at KK vil få den fedeste oplevelse dem dag i evt påtænker at stå ved fansne.

  Mange hilsner
  Bettina Toksvig Jahn

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone

  Hej Diana
  Godt skrevet og du er altid velkommen nede ved os fans sammen med KK og kunne da være så vildt hyggeligt Hvis han kom til til os for at se hvordan det er
  Hilsen Simone

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • A.K

  Hej Diana.
  Vil bare fortælle at jeg nyder hvert eneste af dine blogs. Det er rigtig spændende emner du tager op og du skriver fantastisk så man lever sig ind i tingene. Nu har jeg også “kendt” dig, på afstand, siden du startede som “soccerwifey” og set hvordan KK er vokset op på stadion, og kan relatere til meget af det du skriver. Det er fantastisk at få et indblik i jeres hverdag og liv når man ved hvor meget fodbolden og Fcm betyder for dig og familien. Håber du fortsætter. Kunne man komme med en lille forespørgsel?-jeg ville sindsygt gerne læse en blog fra dig omkring tiden hvor vi vandt guldet?-det må have været en sindsyg tid for jer som familie og Kristian som kæmpede for at blive klar til de vigtige kampe? Hvis ikke det ligger lige for med sådan et indlæg er det også okay så længe der bare kommer andre gode historier og emner 😉
  Ontopic: Så er jeg rørende enig. Jeg forstår heller ikke at der ikke kommer flere mennesker på stadion. Klubben har aldrig haft en højere status i dansk fodbold end p.t og jeg ved at børn langt fra Herning begynder at blive fcm fans istedet for bif og fck som før i tiden. Med flere tilskuere vil stemningen vel også blive løftet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej AK
   Tak for dine søde ord – de varmer 🙂 – og du har helt ret der er så meget at skrive om omkring Guld-sæsonen og ikke mindst om den sidste afskedskamp for Kristian. Men jeg skal være ærlig og sige at der stadig er nære følelser i klemme, når jeg tænker på dem, så venter lidt med dem 🙂 Men bare rolig de er helt sikkert på listen over emner…
   1000 tak fordi du læser med det betyder mere end du aner..
   De varmeste hilsner fra Di

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Britta

  Hej Hej
  Super godt skrevet…..
  Er selv fast inventar på Cc og ærger mig ofte over den lidt flade/forkælede holdning mange kommer på stadion med. Tror, vi i det Midt-og især vestjyske har en (i mine øjne) uheldig mentalitet hvad det med at giv noget af sig selv til en sportsbegivenhed angår. Det ligger nok desværre så dybt i vores rødder at vi ikke skal “skeje” ud.
  -jeg havde en kammerat til en af mine drenge med på stadion for nogle år siden……kampen er godt igang og der synges og klappes tæt på os, og jeg stemmer i, som så ofte før og helt optaget af stemning og kamp, bliver jeg afbrudt af den 9 årlige kammerat, som spørger: Var det ikke VILDT VILDT pinligt? Øhhhh hvad spørger jeg? Ja, du klappede som den ENESTE heromkring…….
  Det skræmte mig, at en 9 årig overhovedet tænker sådan.
  Min pointe er nok, at det kræver en mindre mentalitetsændring og at vi alle tør smide nogle hæmninger…..(og vise ungerne at det er ok, at støtte holdet som alm. fodboldfan) ikke kun når der skal piftes og buhes af dommeren.

  Slutteligt en lille bøn…..
  Kan du over aftensmaden en dag komme til at nævne, at den skønne gestus, med at klappe hænder med fansene på Cc, som din søde mand var så godt til, virkelig betød ALT for børnene. De taler ofte om det, og er kede af at spillerne ikke gør det mere.
  Det gav det at komme på stadion en ekstra dimission…….

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Britta..
   Kan godt lide dine iagtagelser, for du har sikkert ret i at det stikker dybere end som så. Men dejligt at høre at du gør dit for at ændre det. Kan godt forstå din bøn, tror også at det var en oplevelse for spillerne og ikke kun for børnene.
   Ha en dejlig aften
   De varmeste hilsner fra Di

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Asbjørn Jonasson

  Måske er FCM ikke lige det bedste eksempel. Tænk på at fansene i Holland nok er vokset op som fans af deres lokale hold og har lange traditioner i at supportere dem. FCM er stadig en ny størrelse, og det tager lidt tid før man udvikler en “sjæl”.

  Jeg har selv været inde og se nogle kampe på sponsorbillet (og et par gange med alm. billet) med min lillebror, og der har jeg også råbt, klappet og hujet en del. Men jeg skal gerne indrømme at det til tider føltes en smule påtaget. For selvom jeg heppede på FCM, og gerne ville støtte op om at man skaber noget spændende i regionen, så var det måske i sidste ende ikke så vigtigt. Og mon ikke, der er rigtig mange der på overfladen gerne vil give støtte, men som ved enden af dagen ikke tænker så meget over kampens resultat. Det kan endda være at man føler meget for FCM, men ikke rigtig er så stor fodboldfan, at man kan tage det alt for seriøst.

  Dette betyder at vi nok ikke skal forvente at god stadionkultur kommer over natten. Man kan kun blive ved med at give folk en god oplevelse på stadion og håbe på at det i sidste ende fanger. Vi danskere er i forvejen lidt tilbageholdne, så der skal nok meget til at få folk i gang. Jeg synes alle de amerikansk inspirere tiltag som FCM bruger for at forsøge at skabe spænding og entusiasme på stadion virker lidt akavede og overfladiske, men samtidig kan jeg godt værdsætte at det trods alt er et forsøg på showmanship, noget man ikke har gjort meget af tidligere. Og jeg tror da nogen af de unge sluger det råt, og måske vokser de op som mere passionerede fodboldfans 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tror du har meget ret i at det er en længere projekt – og sikkert en hel ny fodboldkultur som skal opbygges. Men efterspørger egentlig ikke så meget andet end folk klapper og hepper lidt mere af det de ser på banen. Det vil da være en start 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lars

  Hejsa. Sponsor tribunen er ikke ægte fans. Det er folk, der har fået billetter gennem arbejde etc og ikke har andet at bruge en kampdag på. Bevares, der er ægte fans på tribunen som undertegnede, der har været med hele vejen. Oplever tit når der er info under spisning, så har folk så lidt respekt at man bare snakker i et væk så andre ikke kan høre hvad der siges. Sponsor tribunen er desværre ikke ægte fans og skammer mig ofte over at netop den tribune sjældent rejser sig ved indløb. Nu har jeg nok også trådt nogle over tæerne, men pyt det er mandag 😀😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Lars

   Du har så meget ret, og har flere gange krummet tæer, når der har været indlæg ved spisning. Synes virkelig det er respektløst, og der er så mange der gerne vil høre hvad der bliver sagt. Men at sige at de ikke er ægte fans, er svært, for der er mange slags fans og synes virkelig at FC Midtjylland har bevist, at de har nogle af de dygtigste sponsorer som gør mange af tingene muligt. Hvilket måske gør det endnu mere markværdigt, at de ikke har flere følelser med i spillet 😉
   Jeg håber at vi sammen har trådt tilpas mange over tæerne, så der fremover kommer mere og mere stemning tilbage på MCH arena.
   Ha en dejlig mandag 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Hvor har du bare ret! Sponsertribunen på mch er så kedelig, jeg kommer på stadion hver gang der er hjemmekampe og vi står altid på bag målet. Sidste gang mod EfB havde vi fået nogle siddepladser på Faxe kondi næsten nede ved Esbjergs tilhængere, det var slet ikke den samme kamp, folk jublede slet ikke som de gør bag målet, det var så forkert! Jeg synes de tre tribuner med siddepladser virker meget stille og “kedelige” under en kamp, og det er virkelig en skam! 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Rikke

   Selvfølgelig skal der være forskel på de forskellige tribuner, og faktisk synes jeg det er en fantastisk familietribune de har fået gang i. Men ja de oplever for det meste kun stemningen via udebanens fans. Det er synd og skam at der er blevet sådan, for husker selv FAxe Kondi tribunen som en stemningsfyldt tribune, så det gør lidt ondt at høre, at det nu er forsvundet. Men hvis du vil må du meget gerne dele dette indlæg, så kan det være at vi sammen kan gøre lidt for at få gang i tribunerne – for det er ikke meget der skal til 🙂
   Ønsker dig den bedste dag. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Hvis du har noget på hjertet så skriv endelig...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den perfekte opladning..?!